sâmbătă, 26 septembrie 2015

Ce este manipularea ?

Aşa cum este usor de presupus, una din pasiunile mele este aceea de a descoperi si de a analiza manipulările induse de televiziunile de știri precum si de mesajele care circula pe facebook.
As vrea sa va prezint o scurta sinteza personala a cu privire la acest domeniu ...sper sa va intereseze...
- Ce este manipularea ?
- Manipularea este arta de a insufla cuiva o serie de convingeri pe care sa si le însușească drept idei proprii, și sa acționeze conform lor, aparent din proprie inițiativă.
- De câte feluri poate fi manipularea ?
- Manipularea poate fi atât POZITIVA, dacă urmărește un scop benefic pentru cel manipulat, cât si manipulare NEGATIVA când se urmărește un scop rău pentru cel manipulat. De obicei când vorbim despre manipulare se subînțelege doar cea negativa.
- Cum recunoaștem manipularea ?
- Se știe din vechime ca sufletul omului, caracterul, ideile proprii nu pot fi modificate ușor și se spune ca sufletul e tare precum fierul ! Dar asa cum fierul pentru a fi modelat se recurge la căldură, tot asa si pentru a putea modela un suflet el trebuie ÎNCĂLZIT dar ... prin SENTIMENTE !
Ideea este ca atunci când primești o INFORMAȚIE care este ÎNSOȚITĂ DE UN RECURS LA SENTIMENTE acolo e precis vorba de o MANIPULARE !
Orice sentimente pot fi folosite, de la cele primare de revolta, ura pana la cele superioare, de dragoste fata de o persoana, de animale, de o țară, sau orice altceva, mergând pana la sentimente de tip RELIGIOS...nimic nu este ocolit. ORICE poate fi invocat ca SUPORT AFECTIV al manipulării !
Pentru a fi siguri ca nu e totusi vorba de o întâmplare care nu urmărește o manipulare mai trebuie sa mai analizam
- CINE, DE CE si IN FAVOAREA CUI operează respectiva manipulare. Altfel spus cine va avea DE PIERDUT si cine va avea de CÂȘTIGAT, dacă accepți acele idei si acționezi conform lor ...
Acum analizează mesajul meu, poate fi catalogat drept manipulare ?
- el transmite o serie de informații
- fac recurs la vreun sentiment ?
- as avea de castigat eu sau alții dacă accepți aceste idei, si vei acționa pe viitor conform lor ?
- sau ai avea doar tu ceva de castigat ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu