Ghidul cautatorului

Sunteţi un căutător ?

 La orice s-ar referi, ideologii politice, terapie sau religie, căutătorii sunt cei care doresc să dea sens vieţii lor, o semnificaţie mai bogată, mai profundă. Pentru ei, viaţa plăcerilor materiale nu e suficientă.
Dacă şi dvs. aspiraţi la adevărul absolut, atunci sunteţi un căutător.
În orice căutător există un dinamism care îl îndeamnă să caute şi să întrebe fără încetare.
De la ideologii politice sau la ideologii transcedentale, de la droguri la fenomene psihice, calea căutătorilor poate fi uneori lungă.

În toate vremurile şi în toate ţările au existat oameni curajoşi să afle adevărul despre ei înşişi. Ei erau însă destul de puţini. Persecuţiile religioase, inchiziţia, torturile, arderile pe rug, au descurajat pe unii, iar alţii au plătit cu viaţa încercarea de a ridica vălul ce acoperă atâtea mistere. Dacă - alături de acest puternic sentiment de spaimă, care îngreuna mult circulaţia informaţiilor - adaugam si dificultatea fireasca de a discerne simburele adevarului intr-un paienjenis tesut abil al falselor cunoasteri nu este greu sa ne imaginam ca, daca din motivele aratate, cautatorii nu erau numerosi, cei ce ajungeau la adevar, trebuie sa fi fost extrem de rari. In epoca actuala, mai cu seama in acest inceput de mileniu, asistam la o brusca schimbare de atitudine, la o adevarata revolutie in plan spiritual care a cuprins sfere largi din populatia Terrei. Chemarea necunoscutului, atractia catre mister fascineaza tot mai multa lume.Mass-media prin articole de senzatie cauta sa satisfaca setea de cunoastere a celor porniti in cautarea adevarului.

Aceasta stare de lucruri nu este nicicum intimplatoare. Ea este rezultatul indelung pregatit al intregii evolutii a spiritualitatii umane care ne-a precedat. Daca admitem ipoteza reincarnarii, curiosii de azi sunt poate cei care de-a lungul multor vieti anterioare au fost aceiasi statornici cautatori. Oricum ar sta lucrurile este cert ca umanitatea a intrat intr-o faza decisiva pentru progresul ei spiritual. Din pacate trebuie sa admitem ca odata cu crestera interesului pentru dezlegarea enigmelor a sporit si numarul falsilor propavaduitori, al falsilor profeti, al asazisilor maestrii, care animati de dorinta de inavutire sau alte mobiluri obscure, incearca si adesea reusesc sa deturneze cautarile in directii gresite, cu consecinte pe care nici ei si nici discipolii lor nu le banuiesc macar.

Infruntarea dintre fortele binelui si cele ale raului nu a fost niciodata mai acuta, nu a imbracat niciodata forme atit de periculoase deoarece cuprinde mase largi si este camuflata cu iscusinta.
Azi este mai adevarata ca oricind zicala drumul spre iad este pavat cu bune intentii.

Deaceea cănd sunteti pe punctul de a alege o cale spirituală
sau un maestru puneți-vă aceste întrebari:

1 Se solicita bani ?
- adevarul nu poate fi nici vindut si nici cumparat

2 Maestrii fac presiuni asupra voastra in genul comerciantilor care vind o marfa ?ar trebui sa cunoasteti valoarea a ceea ce va ofera urmind propriile convingeri
- adevarul nu depinde de arta de a vinde

3 Puteti simtii in dvs efectele practicii urmate ? roadele muncii spirituale ?
- nu fiti satisfacuti cu promisiunea vaga de a apartine intr-un viitor ipotetic unei elite spirituale ... unui cerc inchis.

Va imbraca ei in vesminte ciudate ?
vă pun sa stati in pozitii nefiresti ? sau va supun oricarei forme de santaj ?
- adevarul nu este ceva care poate fi atins prin eforturi disperate 
 ceea ce conteaza este forta dorintei voastre si nu asprimea exercitiilor lor

5 Noua cale pe care o alegeti este una morala, echilibrata, in conformitate cu traditia si bunul simt
 (in sanscrita dharma) ? sau va duce la experiente terifiante de natura subconstienta sau supra constienta?

6 Membrii organizatiei, inclusiv liderul ei, sunt oameni in care puteti avea toata increderea ? va simtiti bine alaturi de ei ? radiaza ei de dragoste si bucurie ? caldura lor este autentica ? valoarea aceea ce predau este valabila si pentru ei ?

7 Sunteti oricind liberi sa alegeti daca ramineti sau plecati ?
urmati mereu inima si nu egoul vostru !daca aveti indoieli, daca suferti presiuni atunci plecati !nu va lasati sub nicio forma intimidati de nimeni !
 Cea mai buna dintre "puterile" pe care le putem dobandi este aceea de a discerne intre adevar si fals.
Este o putere care ne este demult data, innascuta in fiecare din noi. Prin ea putem deveni propriul nostru maestru spiritual, propriul nostru stapin.
Prin ea putem deosebi cultele bazate pe false puteri pe maestrii avizi doar de banii nostrisi experminente care ne transforma in posedati.
Dar putem deasemenea cu siguranta spiritului nostru sa alegem calea ce glasuieste din inima si care satisface cautarile intregii noastre vieti.

Dan Costian
Cuvint inainte la cartea sa Adevarul despre Yoga
Editura Valmi 1997

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu