duminică, 22 februarie 2015

Treptele egoismului

Asa cum se știe un copil care a avut neșansa de a trai primii 7 ani din viata in sălbăticie si fără oameni in jurul sau nu mai poate avea un comportament social adecvat, si nici nu mai poate învăța sa se exprime normal prin vorbit sau scris. Dacă după 7 ani este găsit el nu se poate ridica mai sus de nivelul unui animal domestic.
Omul vine de la naștere cu un POTENȚIAL, mai mare sau mai mic, si oricât se vor supăra unii pe mine, nu isi poate depăși în viata acel potențial nativ, abia dacă il poate atinge, in cele mai fericite cazuri.
Am făcut aceasta introducere pentru a explica in ce măsură dragostea de țară, sau alte valori ca sinceritatea, sau bunătatea cu cei din jur, pot fi învățate în primii ani de viata, iar apoi nu se mai poate ... ceva in om se atrofiază dupa aceasta vârstă si nu mai poate fi trezit la viata...

Dar mai e ceva ... educația nu e suficienta mai contează si potențialul nativ care e ca o sămânță.... iar educația ar fi condițiile de clima si sol .... Poți sa oferi cele mai bune condiții unei semințe de iarba ea tot iarba va fi si nu stejar.
Atât potențialul nativ cat si educația primita in primii ani fixează in fiecare un nivel al egoismului ...
-Unii ar fi doar pentru ei și iau toate deciziile ca sa le fie bine doar lor nu îi interesează nici de rudele apropiate. Sunt ușor de manipulat și de corupt și din păcate sunt numeroși.
- Apoi urmează un egoism extins la eu și rudele mele. Și aceasta categorie e larga și ușor de corupt și de manipulat.
(Ar mai fi o categorie intermediara care se extinde la un grup lărgit dincolo de familie comunitatea locală vecinii, satul sau un soi de patriotism regional sau geografic, ardeleni, olteni, moldoveni. .. unii exploatează asta pentru a salva măcar o parte din țară de răul ce pleacă de la București. Astfel pot fi manipulate aceste patriotisme locale.)
Patriotismul autentic dragostea de neam și tara poate și ea sa fie văzută ca o forma de egoism extins.
Totuși ce din aceasta categorie sunt ceva mai imuni la corupție și ar trebui promovați în funcții publice.
Dintre toate nivelurile de egoism cel național este de preferat altora.
- Urmează categorii mult mai rarefiate de oameni care se simt europeni sau care pot iubi sincer umanitatea în ansamblul său.
In final mai vreau sa arat ca este firesc ca orice om sa isi iubească familia strada, orasul sau satul unde s-a născut, asa cum este firesc sa se simta ardelean oltean sau moldovean este la fel de firesc, dar toate astea nu trebuie sa fie o piedica in a-i iubi pe cei de aceeași limba si neam cu el, de a-si iubi tara.
Doar un om care însumează toate astea se poate simți un bun european sau cetățean al lumii dar sa nu uite sa fie om de omenie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu